Rychlý výlet po Stockholmu

Sleduji postarší formálně oblečený pár usedat na pletené sedačky s červeným potahem v jedné z mnoha útulně vyhlížejících cukráren na turisty pokrytém náměstíčku. Objednávají si nejprve kávu a později k ní přidávají i skořicovou rolku, kterou poklidně přikusují a baví se. To vše nesleduji od vedlejšího stolu, ale ze špalku uprostřed náměstí, kde s kamarádkami svačíme doma připravený toustový chleba s lehce oslizlým sýrem. S plnýma pusama nesledujeme jen obyčejný „kafe s manželem“, ale švédský rituál zvaný fíka.


Do hlavního městě Švédska jsme se z Tallinu doplavily lodí přes noc za zhruba patnáct hodin. Oproti nepohodlným cestám autobusem byla kabina s postelemi a koupelnou příjemnou změnou. Navíc nás všude na chodbách otravují plakáty popisující bohatý program, který je pro nás na palubě připraven. Karaoke, kubánská skupina, taneční workshop a večer diskotéka. Ok


Ani kouzelnická show nás nakonec neudrží vzhůru déle než do půlnoci a jelikož jsme za celou platbu zaplatily jen dvacet euro, tak máme ve Stockholmu pouze sedm hodin. Chceme být fit, a tak zhasínáme lampičky a klidné moře nás houpavě uspává.

„Good morning, passengers!“ zazní praskavě z reproduktoru víc než hodinu před Stockholmem, a tak se začneme pomalu hrabat z prohřátých postelí. Milé překvapení je, že prohřáté se zdají být i ulice Stockholmu, sundáváme šály a z lodi míříme rovnou do metra. Za jeden lístek, který platí 75 minut tam necháváme přes čtyři eura, ale modrá linka, kde je každá stanice jinak barevná, konstruovaná a umělecká, za to nakonec stojí.


První procházíme park uprostřed města, kde jucháme nad prvním rozkvetlým stromem, který jsme letos viděly (život v Estonsku rules). Pobíháme jak malé děti po zelené trávě a dýcháme jaro, jaro, jaro.


Barevné domečky s černou barvou sjednocenými střechami působí stylově když se procházíme mezi nimi, i když vycházíme na vyhlídku a shlížíme na ně z výšky. Vybalujeme si tam svačiny a necháváme se hypnotizovat sledováním na dálku mravenčí dynamikou jezdících aut, vlaků i autobusů.

Starým městem Stockholmu se společně s asi stovkou dalších turistů necháváme provést Švédkou, která nabízí prohlídky města zadarmo, (když lidi začnou na konci dávat dýška, tak se ztrácíme v davu). Pohyb v tak velké skupině komplikují i velmi úzké uličky a spousty lidmi obsazených židlí před kavárnami, kde si lidé vychutnávají svůj rituál, své fíka. Mé italské spolucestující se pochechtávají, když nám průvodkyně vysvětluje povahu fíka, v Itálii přeci rozhovor při kávě a pečivu nepotřebuje speciální název. Je to normální. Švédi si svůj rituál pojmenovali a náležitě si ho vychutnávají, toho jsme svědky, když si po vyčerpávající prohlídce rozbalujeme svačinu uprostřed náměstí vedle agresivně vyhlížejícího racka.


Foťák mám jako vždy přilepený na obličej, když mě zaujme výloha piv, kde se za Česko pyšní nic jiného než Plzeň.
 Počkat.
To ale není Plzeň.
To je Starobrno.
Chvíli na to čumím, ale jelikož by mé překvapení mé spolucestující z Německa, Itálie a Ruska asi nepochopily, tak udělám pár fotek a jdu dál.




Naše poslední zastávka patří parku s rozkvetlými stromy a nečekaně také CosPlay srazem. Společně se skupinkou důchodců na rozmanitě oblečenou početnou skupinu lidí zíráme, a pak se zároveň s důchodci přemísťujeme pod růžové stromy, protože selfie.


Jelikož jsme se příliš dlouho rozmýšlely, jestli si za pět euro koupíme zhruba centimetrovou skořicovou rolku (nekoupily), tak do lodi nakonec musíme utíkat. S rudými tvářemi to nakonec stíháme a můžeme si chvíli odpočinout v houpající se kabině. Nejspíš dnes prospíme obézního Kubánce v trenkách. Asi nevadí.

Ještě, než spokojeně usínám, tak si v hlavě snažím utřídit dojmy z dnešního dne. Po návštěvě Osla a Helsinek jsem od Stockholmu moc neočekávala, protože mé vysoké očekávání od hlavních měst ve Skandinávii se mi nikdy moc nevyplatilo. O to víc se mi nakonec Stockholm líbil a za mě určitě nejhezčí hlavní město Skandinávie. Doporučuji si však nabalit jídlo z domova. Bylo draho.


Žádné komentáře:

Okomentovat