Proč Airbnb trochu smrdí


Otevřu si stránku, najdu město, prohlédnu si byty, porovnám ceny a zarezervuji si, zaplatím. Za chvíli mi přijde potvrzení od hostitele, a tak začneme komunikovat a domlouvat se. Přijíždím v šest, a tak si klíče můžu vyzvednout nejdřív v půl sedmé. A máme k dispozici kuchyň?
Všichni asi tušíme, že popisuji oblíbenou stránku spousty cestovatelů, a to těch zkušených i nezkušených, Airbnb.



Sny se stávají skutečností (haha), když si za poměrně nízkou cenu rezervuji byt v centru města – tentokrát v Rize. Samostatný a prostorný pokoj pro dva, dobrá lokalita a pět set za noc, to beru. Stačí několik kliknutí, kreditka a je hotovo. O ubytování už se nemusím starat, teď už jen naplánovat, co budu dělat v Rize. Nebo nemusím ani to?! Bydlím přeci u místních, tak si můžu nechat poradit od nich, paráda.




Výše vyjmenované výhody představují Airbnb jako jasnou volbu pro cestovatele, kteří chtějí poznat místní, ale zároveň mít nějaké to soukromí za slušnou cenu. Pro ty, kterým nevadí si připlatit, to zase může být způsob, jak poznat originální styly bydlení. Každý si vybere. V Rize jsme si vybrali i my, a kromě ceny a lokace jsme jako na Tindru vybírali podle fotky. Že atraktivní fotka dělá hodně věděli ostatně již zakladatelé Airbnb, kterým se v začátcích díky lepším fotografiím zvýšil příjem až dvojnásobně. A tak dává smysl, že stejně jako naše profilové fotografie na sociálních sítích neodpovídají zcela naší běžné vizáži, tak i pokoje a byty budou často vyfoceny hezčí, svěžejší nebo uklizenější. V našem případě bych řekla prostě – normálnější.



Teď bych asi měla začít popisovat špínu, smrad, zvířata a hostitele psychopata, ale tak zlý to zas nebylo. Když jsem se setkala s hostitelem, tak mě močí zasmrádlým výtahem vyvezl do čtvrtého patra starého činžáku. Když otevřel zažloutlé dveře, tak jsem se zděsila. Z chodby, kam jsme přijeli výtahem, jsem dveřmi vkročila do chodby další. Stejně vypadající. Stejně smrdící. Lišila se pouze hromadami věcí podél stěn, které se v komínkách táhly až k vysokému stropu, který byl potažený pavučinami a plísní. Omítka byla plná děr a já jsem se strašně snažila si nepředstavovat všechnu možnou havěť, která tam může žít. „Tři noci,“ opakovala jsem si v duchu vyděšeně. Potemnělou chodbou mě hostitel zavedl do našeho pokoje, který sice smrděl jako antikvariát a byl plný zvláštních plakátů a předmětů, ale stěny byly bílé a vypadalo to tam čistě. Uf


Brzo jsem zjistila, že podivné chodby neobýváme jen my, ale i spousty dalších lidí, kteří bydlí ve dveřích rozmístěných podél popraskaných stěn, v tmavých uličkách, mezi tím bordelem a pavučinami. Kromě chodeb s nimi sdílíme i kuchyň, koupelnu a záchod. Už při první výpravě do sprchy, kdy jsme se museli zas spěšně otočit, protože se tam sprchovala nějaká nejspíš lotyšská maminka s dítětem, jsem se musela zamyslet, jaké to asi je. Náš hostitel už měl na svém účtu přes třicet recenzí, a tak se mu v pokojíčku vystřídalo přes třicet hostů. Jaké to je pro maminu s dítětem, opilého pána a dalších pět anonymních dveří sdílet každý týden koupelnu, záchod, kuchyň a strašidelné chodby s někým jiným?!

Výtržnictví a nezodpovědnost?

Poté, co byl jeden hostitel z Brixtonu sousedy zažalován, jelikož jeho hosté uspořádali party, která se zvrhla, tak Airbnb začalo myslet i na sousedy. Teda alespoň to tvrdí. Sousedé se tedy na oficiálních stránkách firmy můžou v různých jazycích dočíst, jak moc na nich záleží a že každá jejich stížnost bude brána v potaz. Sousedi aktivních airbnbistů však zůstávají i nadále bez záruk a nejsou nijak chráněni.

Podobně jsou na tom ale i hostitelé samotní. Na stránce (zde) se můžeme dočíst o desítkách divokých party, zničených a vykradených bytů. Zažádat si o proplacení škod lze, jenže brzy se to promění v zoufalé hledání účtenek třeba i za dvacet let starou postel. Za „těžko prokazatelné“ položky pak Airbnb neručí vůbec. 


Černobílé vidění

Už zhruba před dvěma lety jsem letmo postřehla články, které se zabývaly nejen tou slastí, jež Airbnb cestovatelům nabízí, ale také druhou stránkou věci. Protože všechno ji nakonec má. V číslech se mluví zhruba o třiceti procentech majitelů, kteří nenabízejí pouze jeden objekt, tudíž nenabízejí jen část svého bytečku, postýlky či koberečku, a tak opouští původní krásnou, i když naivní myšlenku, obyčejných lidí pronajímajících kus svého obydlí. (Pokud si tedy nemyslíme, že obyčejný člověk vlastní deset bytů v New Yorku.) Z nenápadné (vlastně docela nápadné) stránky se najednou stává byznys, kdy agentury nebo i jednotlivci skupují nemovitosti, aby je mohli pronajímat, a tak vlastně mnohdy obcházet zákon a vyhnuli se poplatkům, které musí majitelé hotelů odvádět státu.

V několika městech, kde bylo Airbnb obzvlášť populární, již „sdílené ekonomice“ přizpůsobili zákony. V Berlíně už jsou krátkodobé pronájmy více než padesáti procent plochy bytu zakázané pod pohrůžkou pokuty v podobě sto tisíc euro. Ve Vídni či San Franciscu, tudíž městě, kde bylo Airbnb v roce 2008 založeno, musí být každý hostitel oficiálně zaregistrován u tamních autorit, po Airbnb bytech pak chodí kontroly. Speciálně upravené zákony mají také v Barceloně, New Yorku, Reykjaviku či Madridu. V Praze ne. Zatím.

V minulém roce v Praze turisté nechali 280 milionů korun. A nechali by ještě o něco víc, kdyby z Airbnb šlo státu alespoň něco. Na sdílenou ekonomiku by byl nejspíš třeba zákon a inspirovat bychom se mohli třeba právě ve Vídni.

A tak jsme si v Rize na koupelnu počkali. Žádnou havěť jsme neobjevili. Pobyt jsme si užili. Nakonec jsme napsali i obdrželi pozitivní recenzi, vrátili klíče a odjeli. Já předpokládám a vlastně i doufám, že jsem tuto stránku plnou zajímavých bytů v nejrůznějších lokalitách po celém světě nevyužila naposledy, ale zároveň nedočkavě čekám na regulaci, která by měla kromě již zmíněných měst zasáhnout Airbnb celoplošně. Ze zpočátku drobného nápadu vznikl celosvětový byznys, který pozměnil způsob cestování a otevřel nové možnosti. Ze změti pozitiv ovšem vyčnívají i nějaká negativa. Najít přiměřenou ochranu pro všechny zúčastněné strany včetně sousedů možná není reálné, ale v některých městech již zavedená zákonná regulace Airbnb byznysu funguje. A tak proč mezi zákony plovoucí podnik neudělat víc fair. 

 Fotografie z Rigy:

















Žádné komentáře:

Okomentovat