Ve stylovém Vnitroblocku jedině stylově

S hlavou zabořenou hluboko v šále celá promrzlá mířím s kamarádkou Alex k docela nenápadným dveřím v pražských Holešovicích. Před dveřmi pokuřují dvě ženy. „Ahoj, Léno,“ zdravíme jednu z nich, kterou je umělkyně Léna Brauner. Jindy by mě setkání s momentálně populární malířkou asi překvapilo, ale jelikož zrovna ve Vnitroblocku vystavuje svou nejnovější kolekci obrazů, tak jsem to trochu čekala.


Hned při prvním rozhlédnutí se po originálně řešené prostorné místnosti, kde dřív byla továrna, parkoviště a následně i sklady, si všímám retro nábytku a také několika děr a otvorů ve zdech, které dovolují mrazivému vzduchu do Vnitroblocku pronikat. „Vytopit je to sakra těžké,“ přiznává Michal, který se na stavbě a celém projektu podílí. Sedáme si s Alex tedy k jednomu z mnoha stolů rozmístěných po celé místnosti. Některé stolečky jsou umístěné mezi kolekcemi oblečení od drobných designérů, všechno je samozřejmě sladěné, aby to nerušilo celkovou atmosféru. Černobílé kolekce, retro kola a stylové hipsterské bločky nesmí chybět.



„Celá naše parta si zakládá na zážitcích, to je a bylo hlavní myšlenkou jak Vnitroblocku, tak Kavárny, co hledá jméno, kterou máme v Praze na Andělu,“ dodává dlouhovlasý Michal. „Chceme, aby z tohoto prostoru, který má určitou historii, návštěvníci cítili atmosféru a odnesli si kromě dobrého pocitu i určitý zážitek. Snažíme se být originální,“ říká s úsměvem Michal a rozhlíží se spokojeně po Vnitroblocku.


Za barem uprostřed místnosti pobíhá stylově oblečená obsluha. Dávám si filtrovanou kávu a snažím se nasát tu proklamovanou atmosféru. Kabát sice sundám, ale po chvíli ho měním za příjemnou deku. Ano, vytopit tak velký prostor těžké je. Rozhovor s energií nabitou Alex prokládám rozhlížením se po celém Vnitroblocku. Je to bezesporu inspirativní místo, připomíná mi to Berlín nebo budapešťské ruin puby. Obrazy Lény Brauner, které dočasně visí na zdech po celé místnosti, se sem perfektně hodí. Na většině z nich se éterická dívka (zřejmě víla) mazlí s jiným zvířetem. Od lišky až po lenochoda. Sama upřednostňuji ty obrazy, kde se Léna nebála pohrát si s až zoofilním nádechem. Ostatní jsou na mě možná až moc „hezoučký“.


„Dřív jsem se sem bála jít, nevěděla jsem, jestli jsem dobře oblečená,“ směje se Alex a já uznávám, že zákazníky i obsluhu bychom mohli souhrnně nazvat… no, asi hipstery. (A ne, vlastně nevíme, jak vypadá takový prototyp hipstera.) Člověk, který zrovna nepracuje na novém eco-friendly startupu nebo z tašky nevytáhne diář Doller by si zde mohl připadat až skoro zbytečně, nudně. Vedle nás se u stolů střídají skupinky často hodně vousatých (v případě mužů) mladých lidí, kteří se hlasitě baví o svých projektech, poklidně něco sepisují do svých Maců nebo navrhují nové kolekce oblečení či obrazů. Normálka. „Ahoj, já jsem ze Ztohoven,“ zaznívá od vedlejšího stolu. Tady si prostě člověk bez příslušnosti v nějaké aktivistické skupině či neziskovce příliš nezadá. Pokud teda není „alespoň“ umělec, no.

Ještě, že ta káva je tak příšerně močopudná. Díky tomu můžu každou půlhodinku odběhnout na stylové záchody, kde si ruce neutírám v řezavých zelených utěrácích, ale v navoněných bílých ručníčkách. Považuji to za součást Michalem zmiňovaného zážitku. Ten se bezesporu prohloubí i plánovaným rozšiřováním podniku na střechy a do uličky, která je bezprostředně vedle již využitého prostoru. „Chceme tam mít třeba i tetovací a nahrávací studio,“ prozrazuje Michal.

Ještě než po několika příjemně strávených hodinách v pohodlném křesle a ve skvělé společnosti odejdeme, tak popadám foťák a zběsile se snažím zachytit, jak fotogenický ten prostor kolem mě je. Už se těším na další návštěvu, ale než k ní dojde, tak si vychutnám spousty návštěv podniků, kde budu pít kofolu a nebudu si připadat jako nejmíň stylový a nejvíc neúspěšný člověk na planetě. Holešovice jsou holt fakt trendy. 





Žádné komentáře:

Okomentovat