Poo-phorií proti nekakajícím hezkým holkám


Odpoledne trávím s kávou a knihou. Kávu pomalu dopíjím a do čtvrt hodinky sedím na záchodě. Stal se z toho rituál. Patřím totiž mezi zhruba 30 % vyvolených, kterým káva rozběhne metabolismus tak, že do půl hodiny trůní. Ale o tom třeba jindy.



Jednou jsem s knihou na kolenou vykonávala potřebu, ale myšlenky mi sklouzly někam jinam. Neustále si připomínáme moudra typu ’žij přítomností’. Já jsem na chvilku okamžikem žila právě u nás na záchodě. Uvědomila jsem si, jaká pohoda to kakání vlastně je. Z malé místnosti se pro člověka na pár minut stává oáza odpočinku, uvolnění a vyprázdnění. Navíc si pojďme přiznat, že samotné vykonávání potřeby - tlačení a vytlačení - je prostě zatraceně příjemné až orgasmické. A nejsem v tom sama.

https://news.dailytoast.com/blogs/this-is-scientific-reason-why-pooping-feels-so-good

Ne, nemám fetiš. (Two Girls One Cup se mnou nic nedělá.) Příjemný prožitek při kakání, je stejně přirozený jako vylučování samotný. V angličtině na to mají dokonce slovo
 – poo-phoria.
Zjednodušeně: Stolice podráždí Vagus nerve/Bloudivý nerv, což způsobí snížení tlaku a příjemné brnění prostupující páteří. Někteří lidé mají navíc pocit okamžitého úbytku váhy. Větší lejno přirozeně nerv podráždí více, a tak pravděpodobně vyvolá větší euforii než pár outlých bobečků. Vydařené kakání některým šťastným jedincům údajně dokáže zpříjemnit až několik následujících hodin. Po opuštění záchodu v poo-phorii mají kromě dobře naladěného fyzična i psychična lidé někdy tendenci se o svůj povznášející zážitek ze svatyně uvolnění podělit s ostatníma. Sdílet tu radost.
And here comes the trouble.


Kadí i Tvoje holka

Kakání je totiž tak trochu tabu. Od malička je nám předkládáno, že mluvit o něčem takovém se nesluší. Když už to zmíníme, tak většinou během přízemního humoru nebo u doktora s ruměncem ve tváři. Jazyk nám moc nepomáhá, protože slovo kakání, kakat, vykakat, kadit nám nejde přes pusu, a tak pro kamarády chodíme „na velkou“ a pro ostatní spíš radši nechodíme vůbec. Někteří lidé mají z kakání ve škole nebo v práci takový strach, že si radši navodí žaludeční nevolnost, než by svá střeva vyprázdnili kdekoli mimo domov. Patříš mezi ně?!

Celej tento „antifekální“ komplex je o to horší pro holky. Pro něžné pohlaví, jak si někteří rádi namlouvají.
Jeden kamarád mi kdysi při poměrně důvěrným rozhovoru řekl, že jeho holka nekaká. Nebyl úplně blbej, aby si myslel, že má jeho holka mimozemské kvality, takže nemá potřebu se vyprazdňovat. Prostě byl rozhodnutej kakání své holky z jejich dlouhodobého vztahu vytlačit. Nemluvili o tom. Dělali, že se to neděje. Z kakání partnerky se stal milenec, o kterém oba ví, ale bojí se o něm otevřeně mluvit, aby neposkvrnil a neznečistil jejich idylický vztah. Splachovali ho pod povrch. Ale proč? Proč kluci můžou sdílet poo-phorii, zatímco partnerky musejí opakovaně zrazovat svůj smysl pro ekologii házením toaleťáku do záchodu, aby náhodou nebylo slyšet šplouchnutí?
Život.
(„Girls Don’t Poop“ /Ženy nekakají/ už si vysloužilo i svou vlastní definici.)




Poop-anarchie

Mám radost, že některé z nás již anti-fekálním okovům unikly a získaly svobodu projevu ve své poo-phorii nebo třeba poo-peripetii (made up word alert). Jsou ale i tací, kterým poop-anarchie zrovna nevoní. Autor tohoto článku (zde), na který jsem se rozhořčením rozhodla reagovat, zmiňuje generaci mileniálů, kteří začali o trusu, lejnech, hovínkách či stolici mluvit více otevřeně a podle autora už zacházejí se svými selfies ze záchodů až příliš daleko. Z hoven se podle něj stal symbol. V elektronických konverzacích nahradilo rozesmáté žluté obličejíčky hnědé roztomilé hovínko vyjadřující leccos. Kamarádi obou pohlaví mezi sebou častěji sdílejí záchodové nirvany a ženy ve vylučovací problematice postupně získávají slovo. Autor se rozčiluje. Nechápe proč by ho to mělo zajímat. Jsou přeci věci, u kterých je naprosto v pořádku, že zůstávají v soukromí. Nemusíme vědět všechno. OK... ale. Nikoho nevyzývám ke společnému lejnobraní ani nikoho nezvu k sobě na záchod. Existuje však minimálně jeden pádný argument pro odtabuizování poop-talku (rozhovorů o kakání).


Kolem nás žije spousty lidí (je jich fakt hodně), kteří trpí různými poruchami či nemocemi vylučovací či trávicí soustavy (třeba Crohnova choroba, ulcerózní kolitida…). Tyto nemoci doprovází problémy s vylučováním. Kolikrát se jedná o dlouhodobé či dokonce celoživotní obtíže, které se stávají zásadní součástí jedincova života. Právě takovým lidem by odtabuizování hovínek a vylučování mohlo ulehčit. Ze sféry vtipu a z prostředí lékařských klinik by se rozhovory o vylučování klidně mohly přesunout do obýváků nebo kaváren, kde si jedna kamarádka postěžuje na bolest zad a druhá na bíle zbarvenou stolici.

 #shitmatters




Zajímavé poop odkazy:



O tom, co stolice vypovídá o našem zdraví:









Žádné komentáře:

Okomentovat