Moje podcastové TOP5/ My TOP5 podcasts




„K rádiu se asi musí dospět.“
Řekl mi včera Matěj
… a asi na tom v dnešní době něco fakt bude. Rádio jsem začala poslouchat při řízení a k podcastům jsem se dostala až před zhruba dvěma lety, kdy jsem na brněnském Radiu R měla s kamarádkou (ahoj Ani) pořad, který jsme začaly nahrávat na Mixcloud. Tak jsem se dostala k podcastům, které teď poslouchám na iphonu přes aplikaci „Podcasts“.
A baví mě to.

//
"You need to be old enough for radio."
That is what Matěj told me yesterday and I guess he was right. 
I only started listening to radio two years ago while broadcasting on Radio R myself. That was when the magic happened and I kinda fall for podcasts. Since then, have been my headphones occupied by various podcasts at least two times per week.
And I like it.

Pořád mám kolem sebe ale spoustu lidí, kteří podcasty ještě nezaregistrovali nebo si žádné zatím nepustili. Rozhodla jsem se tu proto sepsat mojí momentální top pětku podcastů, ke kterým si každý týden několikrát sednu. Vlastně ne. To nejlepší je, že u nich můžu běhat, kreslit (kdybych to uměla), cvičit, vařit, usínat nebo třeba hrát hru.
Nechci si v tomto článku vymýšlet a shánět různé cool podcasty, které začnu rychle poslouchat, aby moje „nabídka“ byla rozmanitější. Takže jsem skončila u pěti poměrně politicky zaměřených podcastů z Ameriky či Británie, které ale opravdu pravidelně poslouchám. I přesto, že jsou vesměs všechny o politice, tak jsem si to zpestřila širokým spektrem politických názorů. Takže v mé top pětce najdeš hodně zleva i zprava.
Já sama doufám, že se časem posunu i do jiných koutů podcastového světa, ale tohle mě zatím prostě baví nejvíc.


//

Recently, I have been noticing people not knowing much about podcasts. Some of my friends have never heard about them or never tried listening to them. What a pity. Therefore, I have decided to make this list of my top five podcasts, which I currently listen to the most. And believe me, those are truly the podcasts I go back to regularly. That could be also the reason they all have one thing in common - they are very much focused on political issues. So, for those (many) of you, who prefer different topics, either give them a try or google any other list of podcasts. 
Just please don’t give up on them. 

And even though, all of my favourite podcasts are either American or British, they at least represent various and often opposing political opinions. 
That makes it a lot more fun. 


1. The Ezra Klein Show

Show amerického novináře Ezra Klein byla jedna z prvních, na které jsem v "Podcasts" narazila. Klein si v ní zve zajímavé lidi, politiky, spisovatele, antropology, vědce a dobře vedeným rozhovorem z nich dostává zajímavé myšlenky. Najdeš u něj rozhovor s Hillary Clinton nebo třeba s Stevenem Pinkerem. 
//
Journalist Ezra Klein does a great job interviewing various guests. He focuses, apart from politics, also on literature, religion or social topics and with his calm voice manages to get some truly thoughtful ideas from his guests. He interviewed for example Hillary Clinton or Steven Pinker.

Kdybych měla doporučit nejlepší epizody, co jsem slyšela, tak to za mě budou určitě//
Episodes I recommend: 
15.1/18: You will love this conversation with Jaron Lanier, but I can’t describe why - název nemůže být výstižnější. 
11.4/17: G .Willow Wilson on religion, comics, and modern myths 

Další Podcasty, které mě od Voxu baví// Other VOX podcasts I like: Worldly, I Think You’re Interesting

2. Talking Politics

David Runciman a jeho kolegové (případně i hosté) z Cambridge politics department diskutují jaká jiná než politická témata hlavně z Británie, ale často i z jiných koutů světa. Jejich krásnou "britštinu" bych mohla poslouchat pořád, (i když mi některé akcenty dělají trochu bordel v hlavě). Navíc mi připadá, že mě do každé problematiky jasně a stručně uvedou tak, abych si nemusela při každé epizodě zapnout Wiki a udělat si svůj vlastní svižný rychlokurz. 

//

David Runciman and his colleagues from Cambridge politics department discuss (mostly British) political issues. They catch the listeners by their amazing British accents as well as by first explaining the topic, so we don’t have to google the problematic ourselves. 

Doporučím třeba epizodu// Episode I recommend: 30.5/18: Socialism in this country?


3. The Inquiry

Tenhle podcast od BBC poslouchám většinou na cestách, hlavně když jedu vlakem z Čelákovic do Prahy, protože jednotlivé epizody mají pod třicet minut. Dostávám se v něm k odpovědím, na které by mě nenapadlo se ptát. V jednotlivých částech po počátečním uvedení do tématu vystupují různí lidé, kteří vyjadřují své osobité pohledy na konkrétní fenomén. Líbí se mi, že v The Inquiry dostávají šanci se vyjádřit zastánci odlišných názorů. Vše má své pro a proti. 
//
In this BBC podcast you will get your answers about some seriously interesting topics. As a bonus, you will be introduced to some various mostly opposing opinions on the given issue, which makes it even more intriguing. Each episode has less than 30 minutes, so it is perfect for your daily commuting. 

Doporučím třeba// Episodes I recommend: 7.9/17: What Can We Do With Our Dead?
31.8/17: How Has The Ku Klux Klan Lasted So Long? 

4. Revolutionary Left Radio

Jo, po všech těch liberálních podcastech jsem se rozhodla doporučit i tohle. Je to fakt levicové, ale dobré. Avšak z mého pohledu jedině ve spojení s nějakým konzervativním a liberálním pořadem, aby si člověk mohl tvořit svůj obrázek sám. Tady totiž výše zmíněnou diverzitu názorů příliš nenajdeme, přesto je to pro mě drahocenná sonda do levicového světa. Zatímco něco nechápu a s něčím nesouhlasím, tak se spoustou názorů hodně sympatizuji. Navíc mi připadají rozhovory pod vedením libertariánského marxisty Brehta O’Shea fakt dobře vedený.
A ta znělka <3. 
//
Yep. After all those liberal podcasts above, I have decided to introduce you this leftist podcast. I don’t agree with all the opinions presented in this show (only some of them). However, it serves me as some kind of a probe into the leftist perception of the world affairs. Moreover, I enjoy the way Libertarian Marxist Breht O’Shea talks with his guests. 
And that intro, man. <3

Doporučuju// Episodes I recommend:  26.4/18 On Syria: Civil War and U.S Imperialism - dost jiný (než ten mainstreamový) pro některé možná kontroverzní pohled a výpověď o válce v Syrii s novinářkou Raniou Khalek
8.5/18 On Mass: Maoism, Hip Hop, Black Panther

5. The Ben Shapiro Show


A jsme úplně jinde. Naprosto konzervativní novinář Shapiro je zastáncem zbraní, proti queer komunitě či potratům, obhajující často kontroverzní americkou zahraniční politiku atd... WTF. 
Jenže mě prostě fascinuje poslouchat dobře artikulované argumenty obhajující názory, které se s mými jen málokdy shodují. Dohromady s tím vším, co jsem doporučila výše, mi to dává celostnější pohled na svět a především na způsoby, jakými je vnímán. 
Tenhle Podcast si mě ale získal hlavně tím, jak Shapiro komentuje Hollywood. To mě prostě baví a většinou to patří k tématům, ve kterých s ním souhlasím. 
//
Uhuu. Let’s get a bit (a lot) more conservative with Shapiro. This American journalist is against abortions or queer community, and he at the same time supports gun ownership or sometimes (often) controversial American foreign policy. 
I mean, wtf. 
However, I really enjoy listening to some of his opinions (usually directly opposing mine beliefs), because this man has interesting arguments. Listening to podcasts like this one makes me realize that world really is not black and white. 
He also absolutely kills it when commenting Hollywood. That is just so good!

Doporučuju// Episodes I recommend: 8.1/18 Oprah For President? - u toho jsem se prostě zasmála, sorry fandové Oprah/I had a great laugh while listening to this one
29.1/18 Snorting Politics By The Grammy - u tohodle taky



Žádné komentáře:

Okomentovat